Három gyönyörű nap az Adria partján- Muravidék és a tenger 2023

Vida-Törnar Judit alelnök, v.Inkei-Farkas Márton elnök és Masa Zsuzsanna elnök a Muravidék és a tenger pályázat hivatalos okleveleivel 

2023.december 8-án a Muravidéki Pedagógusok Egyesületének tagjai-muravidéki, lendvai magyarok-  Vida-Törnár Judit alelnök asszony vezetésével két kisbusszal érkeztek az Isztriára. A Muravidék és a tenger című , a Bethlen Gábor Alap -Nemzeti Összetartozás Kollégiuma által támogatott pályázat keretében- a pécsi  Fiume Barátai Egyesület szervezésében és a pulai Móricz Zsigmond Kultúregyesület vendéglátásában három gyönyörű napot töltöttünk együtt az Adria partján. Hála és köszönet Masa Zsuzsanna pulai elnök asszonynak, aki mindent megtett annak érdekében, hogy a kirándulás résztvevői jól érezzék magukat.

Már az első este is meglepetéssel szolgált: meghívást kaptunk az isztriai magyarok karácsonyi rendezvényére, amelyet a Konoba Franko étteremben tartottak. A fergeteges hangulatú estén az umagi magyarok néptáncos fellépését és a pulai magyarok kórusát is megcsodálhattuk. A nemzeti összetartozás élményét élhettük át: a három ország, mégis egy nemzet érzését.

December 8-án, szombaton Helena vezetésével egy többórás városnézésen vettünk részt, ahol Pola-Pula legfontosabb látnivalóit tekintettük meg- Advent idején. Pola történetében az ókori  Róma , a Velencei Köztársaság és az Osztrák-Magyar Monarchia a mai napig érezhető nyomot hagyott. Egyben ezek az időszakok a város fejlődésének sarkalatos pontjai: 1858 és 1918 között a haditengerészet volt a meghatározó. Később az Olasz Királyság, majd a titói Jugoszlávia, amely időben a vendéglátás és a kikötő hangsúlyos szerepet játszott. 

A városnézést követően meghívást kaptunk a Móricz Zsigmond Kultúregyesület otthonába, a Gajeva 3.szám alatti egyesületi irodába. Időközben a Mikulás is megérkezett és a pulaiak egy fínom bográcspörkölttel láttak vendégül bennünket.

A közös ebédet követően a kirándulás résztvevői kisbuszokba szálltak és Fiumébe indultak, a magyar tengermellék emlékét kutatva. 

Fiuméban Radonic Margit idegenvezető segítségével megtekintettük a kikötőváros legfontosabb magyar nevezetességeit. A hosszú és fárasztó nap végén a csoport a Hotel Kontinentálban vacsorázott, a Fiumara partján.

A harmadik nap, december 10. is nagyszerű élményeket tartogatott számunkra. Erről bővebben a Fiume Barátai Egyesület honlapján olvashatnak: http://www.fiumebaratai.hu/hir/horthy-villa-haditengereszeti-temeto-adventi-szentmise-tengeri-madonna-templomban-2023december

Szeretnénk köszönetet mondani Magyarország kormányának, a Nemzeti Együttműködés Rendszere civil támogatásának és a Bethlen Gábor Alapnak, amely lehetővé tette a Muravidék és a tenger című program lebonyolítását.

Szerkesztette : A Fiume Barátai Egyesület Elnöksége