100 éve annektálta Fiumét az Olasz Királyság (1924-2024)

100 éve annektálta az Olasz Királyság Fiumét. A magyar közigazgatás alatt is többségi olasz kultúrájú város azt mondhatjuk, hogy 100 éve hazatért?  A kérdés nem ilyen egyszerű. 1918.október 29-én megszűnt a magyar uralom- Jekelfalussy Zoltán fiumei kormányzó Budapestre való távozásával. Az ezt követő 6 év 3 imperiumváltást is hozott: Gabrielle d' Annunzio inkább negatív korszaka után a rövid ideig tartó, Rikkardo Zanella vezette Fiumei Szabadállam (Stato libero di Fiume) gyakorolta a főhatalmat a kikötőváros felett. Az Olasz Királyság harmadikként a mare nostrum erőinek győzelmét jelentette. Az olasz éra egészen 1945.május 3-ig, Tito marsall csapatainak a bevonulásáig tartott.  Az olasz időszak értékelése a mai napíg indulatokat vált ki-elsősorban a horvátokban.

Magyar szempontból kiemelendő, hogy ebben az időszakban még kb.1500 magyar élt Fiuméban. A magyar konzulátust 1921-ben Dr.Sebestyén Pál szervezte meg, majd néhány utódja után Csíkszentmihályi Alfréd vezette a konzuli irodát- egészen 1944-45-ig. 1932-ig Sándorffy Nándor kanonok érdemeként magyar oktatás is volt a kikötővárosban, Még 1927-ben felmerült egy Magyar Ház létesítése- még küldöttséget is szerveztek gr.Bethlen István miniszterelnökhöz, a kérdés azonban hamar lekerült a napirendről. Az Olasz Királyság időszaka alatt lassan lassan megszűnt minden, ami Fiumét Magyarországgal összekötötte.

Az ünneplés tehát az olaszoké, az emlékezés a miénk! 

 

 

 

 

 

/III.Viktor Emánuel olasz király 1924.március 16-án  átveszi a város kulcsát Gaetano Giardino tábornoktól a fiumei kikötőben /