Nemzetközi kapcsolatok

A Fiume Barátai Egyesület már a megalakulásakor, 2016. december 29-én nemzetközivé vált azáltal, hogy az alakuló ülésen részt vett és felszólalt Vesna Haluga asszony, a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja. Támogatásáról biztosította az egyesületünket és egyben köszönetét fejezte ki amiatt, hogy mi nemcsak Rijeka-Fiume, hanem egész Horvátország barátai vagyunk. Az olasz diplomácia sem maradt el, hiszen a Pécsi Olasz Tiszteletbeli Alkonzulátus meghatalmazottja, Alessandro Regonaschi úr alapító tagként kívánt részt venni szervezetünk munkájában. A Dr. Hahn-Wittenberger Rita tiszteletbeli olasz alkonzul asszony aláírásával ellátott meghatalmazás, diplomáciai okirat számunkra azt jelentette, hogy Olaszország sem felejtette el egykori kedves városát.

Egyesületünk részt vett  a 2018. október 10-én, Fiuméban tartandó magyar-olasz irodalmi konferencián, valamint idővel szeretnénk felvenni a kapcsolatot a Rómában működő, egykori fiumei olaszok közösségével ( Societa di Studi Fiumani).

A Fiumei Szabadállam egyesület  ( Stato Libero di Fiume) és a Lista za Rijeku /Lista per Fiume politikai párt szintén fontos partnerünk lehet a jövőben. 

Egy új alapokon álló, dinamikus, az  érdekeket integrálni tudó és  az Anyaországgal szorosan együttműködő fiumei magyar kisebbség létrehozásában vagyunk érdekeltek.

Különleges lehetőséget jelentene számunkra, ha fiumei kikötőből egykor kivándorolt és az Amerikai Egyesült Államokban letelepedett magyar családok kései leszármazottait is be tudnánk vonni a munkánkba, emiatt a közelmúltban levélben kerestük Magyarország Washingtoni Nagykövetségét. 

Inkei-Farkas Márton sk.

elnök