Nemzetközi kapcsolatok

A Fiume Barátai Egyesület már a megalakulásakor, 2016. december 29-én nemzetközivé vált azáltal, hogy az alakuló ülésen részt vett és felszólalt Vesna Haluga asszony, a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja. Támogatásáról biztosította az egyesületünket és egyben köszönetét fejezte ki amiatt, hogy mi nemcsak Rijeka-Fiume, hanem egész Horvátország barátai vagyunk. Az olasz diplomácia sem maradt el, hiszen a Pécsi Olasz Tiszteletbeli Alkonzulátus meghatalmazottja, Alessandro Regonaschi úr alapító tagként kívánt részt venni szervezetünk munkájában. A Dr. Hahn-Wittenberger Rita tiszteletbeli olasz alkonzul asszony aláírásával ellátott meghatalmazás, diplomáciai okirat számunkra azt jelentette, hogy Olaszország sem felejtette el egykori kedves városát.

Egyesületünk részt vett  a 2018. október 10-én, Fiuméban tartandó magyar-olasz irodalmi konferencián, valamint 2019 végén felvettük  a kapcsolatot a Rómában működő, egykori fiumei olaszok közösségével ( Societa di Studi Fiumani) és rajtuk keresztűl a fiumei diaszpóra olasz szervezetével.(  Associazione Fiumani Del Mondo). 

A Fiumei Szabadállam Egyesülettel  ( Slobodna Država u Rijeci-Stato Libero di Fiume) 2019. szeptember 27-én kötöttünk együttműködési megállapodást. A Barcs, Magyarország Kapuja.. című nemzetközi konferenciánkon ua. napon a Danko Švorinić önkormányzati képviselő által vezetett 4 fős küldöttség reprezentálta Rijeka Város Önkormányzata (Grad Rijeka) érdeklődését és baráti kézfogását.

Az Anyaországgal szorosan együttműködő, nyitott fiumei magyar kisebbség működését támogatjuk. Ennek érdekében " a fiumei minimum" jegyében szeretnénk őket is megszólítani, e honlapon életükről rendszeresen tudósítani. 

Különleges lehetőséget jelentene számunkra, ha fiumei kikötőből egykor kivándorolt és az Amerikai Egyesült Államokban letelepedett magyar családok kései leszármazottait is be tudnánk vonni a munkánkba, emiatt  levélben kerestük  meg Magyarország Washingtoni Nagykövetségét. 

vitéz Inkei-Farkas Márton sk.

elnök