Erzsó: A fiumei magyaroknak is készítenék ruhát

Újra divat a magyaros viselet

Szívesen bemutatkozna a tengermelléken az erdélyi magyarok által működtetett ERZSÓ NÉPIES ÖLTÖZET ruhaszalon. Sokkal több ez mint vállalkozás: valóságos misszió. Az öltözködés ugyanis már évezredek óta egyben kommunikáció is. Az egyén társadalmi hovatartozásán túl az öltözet sok mindent elárul viselőjéről. Erzsó ruhái a magyarságot mélyen megélő székelyek lelkét tükrözik vissza. Egyfajta dacot is: „igen, mi magyarok vagyunk Wass Albert hegyei között, az otthonunkban élünk, mégis egy másik országban. Őseink hagyatékát megőrizzük az anyagokban, a formákban és a motívumokban. S a magyaros ruhákat büszkén hordjuk az ünnepeinken, de a hétköznapokon is.” A székelyudvarhelyi Bíró Erzsébettel beszélgettem az Erzsó Népies Öltözet létrejöttéről, a ruhák mögötti filozófiáról és jövőbeni terveikről.

IFM: Mikor és milyen körülmények között jött létre Erzsó Népies Öltözet vállalkozása?

Erzsó: Zelelakán, 12 km-re Székelyudvahelytől nőttem fel. Nagymamám és nagynénikéim is varrtak és engem is érdekelni kezdett. Először igazi hobbi szabó-varrónő voltam, hímzéssel is foglalkoztam. Csak később végeztem el a tanfolyamokat. Az Erzsó Népies Öltözetet 23 éve hoztuk létre, ma már önálló családi vállalkozásként működik. Nyolcan vagyunk: 4-5 személy folyamatosan a szabás-varrással foglalkozik. Leányom a PR-marketing részt viszi, fiam belső tervező, de sokat segít a hímzésminták megtervezésében.

Erzsó családjával 

IFM: Hogy lehetne meghatározni, milyen ruhákat készítenek?

Erzsó: Népies, polgári és nemesi viseleteket. Egy részüket eredeti, erdélyi pl. hetési, udvarhelyszéki minták alapján, de a matyó és és hetési népviseletből is vettünk át motívumokat. Másik részük saját kreáció, a már hagyományos minták és motívumok továbbfejlesztése. 

IFM: Milyen közegben élnek és dolgoznak?

Erzsó: Székelyföldön, Hargita megyében, Székelyudvarhelyen élünk, ahol a lakosság 98%-a magyar. Itt és még Csíkszeredán van bemutató üzletünk. A közeg tehát befogadó. A székelyföldi magyaroknak természetes, hogy a vállalják magyarságukat és ez az öltözködésben is megjelenik. Annak különösen örülök, hogy egyre több fiatal is értékeli az általunk készített ruhákat. Keresztelőkön, esküvőkön és kicsengetéseken – ez a ballagás, a szerk.- is hordják az egyedi, magyaros viseletet.

IFM: A magyarokon kívül a románok is vásárolnak Önöktől?

Erzsó: Természetesen. Általában azt lehet mondani, hogy azok a románok, akik erős magyar családi vagy munkahelyi kapcsolatokokkal rendelkeznek, szívesen rendelnek tőlünk: tetszik nekik a magyaros viselet. Erdélyen kívül egyébként rendszeresen dolgozunk Németországba, Szlovákiába- a Felvidékre és a Vajdaságba is.

IFM: A horvátországi, akár a fiumei- tengermelléki magyaroknak is készítenének ruhát?

Erzsó: Természetesen, örömmel veszünk minden érdeklődést. Ebben az esetben is azt kérjük vevőinktől, hogy lehetőleg a szakember segítségével mért méreteiket küldjék el hozzánk. Ez alapján szinte bármit el tudunk készíteni.

IFM: A mai kor még igényt tart a népies öltözetre? Az interneten általában nem a nemzeti viseletet reklámozzák!

Erzsó: Ahogy az előzőekben már említettem, azt tapasztalom, hogy a magyaros viselet egyre nagyobb divat lesz. A fiatalok nemcsak ünnepeken, de hétköznap is szívesen hordanak olyan ruhát, amely modern, mégis egy-egy kis motívummal, megoldással utal a magyar eredetre.

IFM: Voltak, vannak-e híres vásárlóik? Hagyományőrzőknek, talán a Vitézi Rendnek is dolgoztak már?

Erzsó: Több híres ember rendelt már tőlünk, a tengeren túlról is. A jelenlegi székelyudvarhelyi polgármester és a családja törzsvásárlóink közé tartozik. 

A sepsiszentgyörgyi vitézeknek is készítettünk már  Bocskai öltönyt. 

IFM: Mitől sikeres az Erzsó ruhaszalon?

Erzsó: Minőségi, egyedi ruhákat állítunk elő. Fontosnak tartom, hogy a ruhák kényelmesek, hordhatók legyenek. Természetes anyagokból készüljenek és mindenkihez eljussanak.

IFM: Hol találkozhatunk az Erzsó ruhaszalon modelljeivel?

Erzsó: Az interneten a www.erzso.ro oldalon és a legnagyobb közösségi oldalon is megtalálnak bennünket. A két bemutató üzletünkről- Székelyudvarhelyen és Csíkszeredán már beszéltünk. Rendszeresen részt veszünk nagyrendezvényeken, vásárokon - mint a Nagyváradi Szent László Napokon, a Csíksomlyói Búcsún ,  a Sepsiszentgyörgyi Napokon és a Kolozsvári Magyar Napokon.

IFM: A közösségi oldalukat böngészve feltűnt, hogy nagyon kedvesek a vásárlóikkal!

Erzsó: Köszönünk minden megrendelést és azt tapasztaljuk, hogy a vevőink is hálásak a ruháinkért. A mai világban ha nincs hozzáadott érték, nehéz fennmaradni. A mi esetünkben ez a hozzáadott érték a magyar népi, úri és polgári öltözet motívumai, na meg a kedvesség!

IFM: További szép sikereket kívánok! Köszönöm szépen a beszélgetést!

 

Készítette: vitéz Inkei-Farkas Márton